Ουρολογικά Συμπτώματα (Άρθρο)

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Oρισμένοι αδένες, όπως οι όρχεις και ο προστάτης στους άνδρες και τα επινεφρίδια και στα δύο φύλα, είναι λειτουργικά και ανατομικά άρρηκτα συνδεμένα με τα υπόλοιπα ουρολογικά όργανα.

Το όργανο-κλειδί σ' αυτό το σύστημα είναι ο νεφρός. Ένα ζεύγος οργάνων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από την σπονδυλική στήλη κάτω από τις πλευρές στο μέσο της πλάτης. Τα νεφρά φιλτράρουν και αφαιρούν με την μορφή των ούρων το πλεόνασμα των υγρών και των άχρηστων και βλαβερών ουσιών από το αίμα. Τα νεφρά κρατούν επίσης σταθερό το ισοζύγιο του αλατιού και άλλων ουσιών στο αίμα και παράγουν μία ορμόνη που βοηθάει στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.

Οι ουρητήρες είναι λεπτά σωληνάκια που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην ουροδόχο κύστη, η οποία λειτουργεί σαν ρεζερβουάρ στην κάτω κοιλία για την αποθήκευση των ούρων. Με την ουρήθρα, ένα λεπτό κανάλι που οδηγεί τα ούρα από την κύστη προς τα έξω, αδειάζει η ουροδόχος κύστη και αποβάλλονται τα ούρα από το σώμα.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του γεννητικού συστήματος του άνδρα που βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη και συμβάλει στην ρευστοποίηση του σπέρματος άρα και στην βελτιστοποίηση της γονιμότητας του. Tα επινεφρίδια είναι ένα ζεύγος αδένων που βρίσκονται σαν σκούφοι πάνω από κάθε νεφρό και συμβάλουν, εκκρίνοντας διάφορες ουσίες, στην ρύθμισης της αρτηριακής πιέσεως και του ισοζυγίου των υγρών του ανθρώπινου σώματος.

Εάν ένα τμήμα του ουροποιητικού συστήματος δεν λειτουργεί όπως πρέπει παρουσιάζονται διάφορα συμπτώματα που διαφέρουν κατά περίπτωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, μέσης βαρύτητας ή και σοβαρά, μπορεί να είναι εμφανή ή και λανθάνοντα (να μην υπάρχουν καθόλου δηλαδή). Πρέπει να υπογραμμισθεί ότι εάν τα συμπτώματα που υπήρχαν εξαλειφθούν ή βελτιωθούν από μόνα τους δεν σημαίνει ότι και η πάθηση, η οποία τα προκάλεσε, θεραπεύτηκε ή πέρασε από μόνη της.

Μερικά από τα τυπικά σημεία και συμπτώματα των ουρολογικών παθήσεων όπως του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του νεφρού ή του προστάτη ή της απόφραξης της πυελοουρητηρικής συμβολής μπορεί να είναι:

 • αίμα στα ούρα
 • αίμα στο σπέρμα
 • ψηλαφητός όγκος στην κοιλιά
 • ανεξήγητη απώλεια βάρους ή ορέξεως
 • αίσθημα αδυναμίας ή εύκολης κοπώσεως
 • πόνος στην οσφυϊκή περιοχή ή στην μέση
 • διαταραχές της ούρησης, όπως π.χ.:
    -πόνος κατά την ούρηση
    -ακράτεια
    -ελάττωση της ποσότητας των ούρων
    -συχνουρία
    -διστακτικότητα
    -αίσθημα ανεπαρκούς κενώσεως ουροδόχου κύστης
    -δυσκολία στην έναρξη της ούρησης
    -αδύναμη ή διακεκομμένη ροή ούρων

 

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates