Αντιμετώπιση της ψωρίασης (Άρθρο)

Η ψωρίαση είναι μια γενοδερματοπάθεια, σχετίζεται δηλαδή με γονίδια που κληρονομούνται από γενιά σε γενιά και υπάρχει περίπτωση να εκδηλωθεί κάποια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου. Πιθανόν να ενεργοποιείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, το stress, το οινόπνευμα, οι διατροφικές συνήθειες, οι λοιμώξεις, αλλά και κάποια φάρμακα.

Πιο συχνά ενοχοποιείται μια οικογένεια φαρμάκων που ονομάζονται β-blockers και λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης και της ταχυκαρδίας. Επίσης, μπορεί να επιδεινωθεί μετά τη λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως το λίθιο. Υπολογίζεται ότι από ψωρίαση πάσχουν σήμερα περίπου 14 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και περίπου 125 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, περίπου 350.000 άτομα πάσχουν από ψωρίαση.

Υπολογίζεται ότι από ψωρίαση πάσχουν σήμερα περίπου 14 εκατομμύρια άτομα στην ευρώπη και περίπου 125 εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, πάσχουν περίπου 350.000 άτομα.

Η ψωρίαση είναι μια συχνή, με ισχυρές ενδείξεις ότι σχετίζεται με ανοσολογική διαταραχή, φλεγμονώδης δερματική νοσολογική οντότητα. Έχει εκτιμηθεί ότι έως και το 3% του γενικού πληθυσμού πάσχει από τη νόσο. Η συχνότερη κλινική μορφή της (η οποία αντιστοιχεί στο 80% περίπου των περιστατικών) είναι η ψωρίαση κατά πλάκας, που χαρακτηρίζεται από ροδόχροες πλάκες στο δέρμα, καλυπτόμενες από αργυρόχροα λέπια. Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται συχνότερα είναι το τριχωτό της κεφαλής, οι αγκώνες, τα γόνατα και ο κορμός.

Τα συχνότερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι ο κνησμός, η ερυθρότητα και η απολέπιση. Η ψωρίαση θεωρείται σήμερα μια συστηματική φλεγμονώδης νόσος σχετιζόμενη με αρκετές άλλες παθήσεις. Δηλαδή, σχετίζεται με τη στεφανιαία νόσο, την αρτηριακή υπέρταση, την υπερλιπιδαιμία και τον σακχαρώδη διαβήτη και οι ψωριασικοί ασθενείς είναι συχνά παχύσαρκοι, καπνιστές και εμφανίζουν υψηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου. Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με ψωρίαση εμφανίζουν πολύ νωρίτερα τις παραπάνω συννοσηρότητες, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η πρόοδος στον τομέα της Δερματολογίας δίνει περισσότερες επιλογές για τα άτομα με ψωρίαση σε σχέση με το πα- ρελθόν. Κατά κανόνα, η τοπική θεραπεία και μόνο είναι αρκετή για να διατηρήσει την ύφεση των συμπτωμάτων της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών. Η εντατική ενυδάτωση διατηρεί το δέρμα τους μαλακό και προλαμβάνει τους τραυματισμούς, που πολλές φορές πυροδοτούν τις εξάρσεις της ψωρίασης. Οι συστηματικές θεραπείες από του στόματος έχουν ένδειξη μόνο σε βαριές περιπτώσεις. Ωστόσο, έχουν σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες και για τον λόγο αυτόν οι δερματολόγοι είναι διστακτικοί να τις συστήσουν σε ήπια ή μέτριας βαρύτητας νόσο. Την τελευταία δεκαετία, για τη βαριά και επίμονη ψωρίαση έχουν κυκλοφορήσει οι ενέσιμες βιολογικές θεραπείες. Πρόκειται για μια επαναστατική μορφή θεραπείας, που θα διαρκέσει όμως για χρόνια και δεν στερείται μακροπρόθεσμων ανεπιθύμητων ενεργειών, εξαιτίας της ανοσοκαταστολής που προκαλεί. Όσο βελτιώνεται η κατανόηση για την αιτιοπαθογένεια της ψωρίασης, οι δερματολόγοι έχουν ισχυρότερα όπλα στη θεραπευτική τους φαρέτρα για να περιορίσουν τις υποτροπές της ψωρίασης, να κρατήσουν το δέρμα των ασθενών τους σχεδόν ελεύθερο βλαβών και επομένως να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συγκεκριμένων ασθενών.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates