Σύχρονη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (Άρθρο)

Γράφουν οι:

Φώτης Τσούκας, Ορθοπαιδικός Διευθυντής
Κωνσταντίνος Γάτος, Ορθοπαιδικός Επιμελητής
Λίνα Μασούρα, Αναισθησιολόγος

 

 


Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος είναι μια από τις συνηθέστερες εκφυλιστικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Η νόσος εκδηλώνεται όταν φθαρούν οι προστατευτικοί χόνδροι που επιστρώνουν σαν μαξιλαράκια τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα οι επιφάνειες των οστών να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να "τρίβονται" και να μην απορροφούν τους κραδασμούς της κίνησης. Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, δυσκαμψία, πρήξιμο λόγω υπερπαραγωγής αρθρικού υγρού προκειμένου να λιπανθούν οι αρθρικές επιφάνειες.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος είναι μία από τις συνηθέστερες εκφυλιστικές παθήσεις του ανθρώπινου σώματος.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ανάλογα με το στάδιο της πάθησης και την ηλικία του ασθενούς απαιτεί άσκηση, παγοθεραπεία, απώλεια βάρους, παυσίπονα φάρμακα και στο τελικό της στάδιο επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής.

Επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου και του γόνατος

Ολική αρθροπλαστική είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων αρθρικών επιφανειών με τεχνητά προθέματα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ανώδυνη κίνηση της άρθρωσης ώστε να προσφέρει άνετη βάδιση και κατ' επέκταση καλή ποιότητα ζωής των πασχόντων. Έχουν παρέλθει πολλές δεκαετίες όπου πρωτοξεκίνησαν οι επεμβάσεις ολικών αρθροπλαστικών ισχίου και γόνατος. Στα χρόνια αυτά εξελίχθηκαν τόσο οι τεχνικές και τα εργαλεία, όσο και τα υλικά (εμφυτεύματα τιτανίου).

Στο θεραπευτήριο Metropolitan ακολουθώντας τις εξελίξεις της Ορθοπαιδικής σε συνδυασμό με τον άρτιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, πραγματοποιούνται από την κλινικλη Ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών και ρομποτικής Χειρουργικής τεχνιολική αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, προκειμένου οι ασθενείς να έχουν:

 • Αναίμακτο
 • Ανώδυνο
 • Ασφαλές
 • Γρήγορο και μακροχρόνιο αποτέλεσμα

Ολική αρθροπλαστική γόνατος ολική αρθροπλαστική ισχίου. Τι επιτυγχάνουμε με τις τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Μinimal Invasive Surgery – MIS);

 1. Μικρότερη τομή
 2. Πλήρη προστασία των μυών και των νεύρων
 3. Μικρότερη απώλεια αίματος
 4. Μικρότερο χειρουργικό χρόνο
 5. Μικρότερη νοσηλεία
 6. Μικρότερο μετεγχειρητικό πόνο
 7. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
 8. Γρηγορότερη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση ανεβοκατέβασμα σκάλας)
 9. Λιγότερη λήψη φαρμάκων 
 10. Λιγότερες φυσικοθεραπείες
 11. Επιτρέπεται πολύ σύντομα το σκάψιμο
 12. Δυνατότητα να ξαπλώνει ο ασθενής σχεδόν άμεσα σε όποια πλευρά επιθυμεί, προσφέροντάς του καλύτερο ύπνο
 13. Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
 • Χωλότητα κατά τη βάδιση (κούτσαμα) 
 • Εξάρθρημα της άρθρωσης
 • Μειωμένη πιθανότητα μετεγχειριτικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής λόγω της άμεσης κινητοποίησης
 • Μειωμένη ανάγκη μετάγγισης αίματος και πιθανότητα φλεγμονής λόγω του σύντομου χειρουργικού χρόνου και της μικρής τομής

Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (Μinimal Invasive Surgery, MIS) για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος

Συγκεκριμένα, για τη γενικευμένη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος η εξέλιξη της ολικής αρθροπλαστικής εκπροσωπείται από την ψηφιακή πλοήγηση του υπολογιστεί (computer Assisted Surgery, CAS).

Πώς λειτουργεί η ψηφιακή πλοήγηση (CAS); 

Η Ψηφιακή πλοήγηση λειτουργεί συνδυάζοντας το λογισμικό ενός υπολογιστή, υπέρυθρες κάμερες και όργανα τα οποία αντικατοπτρίζουν το υπέρυθρο φως πίσω από μια φωτογραφική μηχανή. Έτσι δημιουργείται μια τρισδιάστατη εικόνα αναφοράς στην οθόνη του υπολογιστή. Αυτό βοηθάει τον ορθοπαιδικό χειρουργό να ευθυγραμμίσει τα προθέματα με τέτοια ακρίβεια που δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, αφού η τομή από την οποία εργάζεται είναι ελάχιστη (8-10cm).

Οι επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας διενεργούνται μόνο από επιλεγμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς, οι οποίοι
έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων αυτών από εκπαιδευτικά κέντρα και νοσοκομεία του εξωτερικού.

Πρέπει να τονιστεί ότι σε κάθε φάση του χειρουργείου υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης του χειρουργού με γνώμονα τη γνώση και την εμπειρία τουΘα μπορούσε κάποιος να προσομοιάσει τον πλοηγό στη Χειρουργική με τις συσκευές πλοήγησης των αυτοκινήτων, οι οποίες μάς περιγράφουν επιλογές διαδρομών με προβλεπόμενους χρόνους άφιξης στον προορισμό μας

Τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας ΑΜIS – Anterior Minimal Invasive Surgery για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου 

Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας για την οστεοαρθριτιδα ισχίου εφαρμόζεται μέσω της τεχνικής AMIS – Anterior Minimal invasive Surgery (προθεσμία ελάχιστης επεμβατικότητας προσπέλασης). Απαραίτητο εργαλείο της τεχνικής AMIS είναι η ύπαρξη ενός ειδικού τραπεζιού έλξης, το οποίο συγκρατεί σταθερά το σκέλος, διατηρώντας με απόλυτη ακρίβεια τον προσανατολισμό του μηριαίου, έτσι ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα λάθους τοποθέτησης των προθεμάτων, καθώς και να προσφέρει τον απαραίτητο χώρο προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η επέμβαση μέσα από τομή 5-8cm μόνο. Επίσης προϋποθέτει την ύπαρξη ειδικών μικρών εργαλείων για την εμφύτευση των προθεμάτων

Πιστοποιημένοι ορθοπαιδικοί χειρουργοί 

Λόγω της ιδιαιτερότητας των προσπελάσεων, οι επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας διενεργούνται μόνο από επιλεγμένους ορθοπαιδικούς χειρουργούς, οι οποίοι έχουν λάβει πιστοποίηση επάρκειας για την πραγματοποίηση των επεμβάσεων αυτών από εκπαιδευτικά κέντρα και νοσοκομεία του εξωτερικού. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που διανύει τα χρόνια αυτά η χώρα μας, το Θεραπευτήριο Metropolitan με τις εξειδικευμένες ομάδες ιατρών-νοσηλευτων και τον άριστο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προσφέρει τη δυνατότητα χειρουργικών τεχνικών, εφάμιλλων των νοσοκομείων τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου και του γόνατος προς όφελος των ασθενών του.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates