Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον καρκίνο του προστάτη (Άρθρο)

Στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη βοηθά η μεσογειακή δίαιτα και η διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φρούτα και λαχανικά. Αντίθετα, ο κίνδυνος για πρόσληψη από τη νόσο εξαρτάται κατά πολύ από τη γεωγραφική περιοχή, την ηλικία και την επαγγελματική έκθεση σε βαρέα μέταλλα. Μεγάλη σημασία έχει φυσικά και η ενδεχόμενη γενετική προδιάθεση του ατόμου.

«Όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού μ' αυτό το είδος του καρκίνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και αυτοί» ανέφερε ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Θεαγενείου, χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης σε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με αφορμή το 45ο ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου) στη συμπρωτεύουσα. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ότι κατά μέσο όρο, ένας στους επτά άνδρες θα αναπτύξει προστατικό καρκίνο, λίγοι όμως από αυτούς θα νοσήσουν επικίνδυνα. «Η διάγνωση του προστατικού καρκίνου γίνεται πολύ εύκολα, σε πρώιμο στάδιο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα για την εκρίζωση της νόσου» πρόσθεσε ο κ. Δημάσης. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, αν ένας άνδρας δει αίμα στο σπέρμα του θα πρέπει να υποβληθεί αμέσως σε εξετάσεις.

Μετά την ηλικία των 50 ετών, κάθε άντρας θα πρέπει να υποβάλλεται μία φορά το χρόνο σε δακτυλοσκοπική εξέταση και σε εξέταση PSA, ενώ οι εξετάσεις αυτές πρέπει να γίνονται από την ηλικία των 40 ετών, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates