Διεθνής διάκριση “ΕSO STROKE UNIT” για το METROPOLITAN HOSPITAL

preview.jpg

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για το ΜETROPOLITAN HOSPITAL έρχεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό “European Stroke Organisation”. 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού, στο ΜETROPOLITAN απονεμήθηκε το πιστοποιητικό ESO (European Stroke Organisation) για τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΜΑΦ/ ΑΕΕ) του Θεραπευτηρίου.

H Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας - Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων του ΜETROPOLITAN είναι η πρώτη και η μοναδική αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη μονάδα εγκεφαλικών στην Ελλάδα που δέχεται ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο. Απαρτίζεται από εξειδικευμένους νευρολόγους και επεμβατικό νευροακτινολόγο παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας και εφαρμόζει τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα, με θεραπείες που μπορούν να αποτρέψουν την αναπηρία μετά από εγκεφαλικό.

Η πιστοποίηση “Certified ESO Stroke Unit” καταδεικνύει ότι η ομάδα των ειδικών νευρολόγων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του ΜETROPOLITAN HOSPITAL συγκαταλέγεται πρώτη στην Ελλάδα και ανάμεσα στις κορυφαίες στην Ευρώπη. 

Το ΜETROPOLITAN HOSPITAL με την πιστοποίηση αυτή συμμετέχει στην κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών με το σύνθημα “Time is brain” για την ευαισθητοποιήση των ασθενών, ώστε να προσέρχονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα θεραπευτήρια μετά την εμφάνιση των πρώτων ύποπτων συμπτωμάτων. Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της υγείας του, καθώς εξασφαλίζει την διόρθωση των πιθανών αιτιοπαθογενετικών παραγόντων και προλαμβάνει την επέκταση της βλάβης. 

METROPOLITAN HOSPITAL
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Eθνάρχου Μακαρίου 9 & Ελ. Βενιζέλου 1, 185 47 Νέο Φάληρο • 210 4809000

www.metropolitan-hospital.gr

Certificate.jpg

Η ΜΟΝΑΔΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΜETROPOLITAN HOSPITAL

Η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας παρακολουθεί και καταγράφει οι ζωτικές λειτουργίες των ασθενών με Οξέα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια υπό την επίβλεψη ειδικά εκπαιδευμένων νευρολόγων και νοσηλευτών. Η ομάδα των ειδικών νευρολόγων οργανώνει και συντονίζει με την συνεργασία και ιατρών άλλων ειδικοτήτων (ακτινολόγων επεμβατιστών, νευροχειρουργών, νευροαπεικονιστών, καρδιολόγων, αγγειοχειρουργών, παθολόγων, φυσιάτρων κ.λπ.) την εξατομικευμένη θεραπεία των ασθενών.

TI EINAI TA AΓΓΕΙΑΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (ΑΕΕ) 

Τα αγγεικά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) προκαλούν βλάβη του εγκεφάλου που οφείλεται σε διακοπή της παροχής αίματος σε μία περιοχή (ισχαιμικό ΑΕΕ) ή σε αιμορραγία από ρήξη ενός αγγείου (αιμορραγικό ΑΕΕ).

Τα αγγεικά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) παγκοσμίως είναι:
 • Δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
 • Πρώτη σε συχνότητα αιτία αναπηρίας του πληθυσμού.
 • Δεύτερη αιτία ανοϊκής συνδρομής.
Τα αγγεικά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ) στην Ελλάδα:
 • Η ετήσια επίπτωση των ΑΕΕ κυμαίνεται στα 310 περίπου ΑΕΕ ανά 100.000
 • Ανθρώπους ηλικίας 45-85 ετών με 33.000 περίπου νοσηλείες.
 • Η επίπτωση παρουσιάζει συνεχή αυξητική τάση λόγω αύξησης του μέσου χρόνου ζωής και του επιπολασμού παραγόντων κινδύνου για ΑΕΕ όπως υπέρταση, διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, κάπνισμα, αλκοόλ, κ.λπ.
 • Η θνησιμότητα μετά από ΑΕΕ τον πρώτο μήνα ανέρχεται στο 26% και φθάνει σε ένα χρόνο το 37% περίπου των ασθενών με ΑΕΕ.
 • Το 1/3 των επιζώντων από ΑΕΕ παρουσιάζουν αναπηρία και χρειάζονται συνεχή βοήθεια, υποστήριξη ή επίβλεψη από άλλο πρόσωπο. 
 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΕΝΟΣ ΑΣΞΕΝΟΥΣ

1. Aμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός ΑΕΕ
Πολλές φορές τα πρώτα συμπτώματα ενός ΑΕΕ που μπορούν να προειδοποιήσουν τον ασθενή είναι η παροδική ή αιφνίδια εγκατάσταση:

 • Αιμωδίας ή αδυναμίας ενός άκρου  
 • Δυσκολία άρθρωσης των λέξεων ή κατανόηση του λόγου
 • Διαταραχή όρασης ενός ή και των δύο οφθαλμών
 • Δυσκολία βάδισης
 • Αστάθεια ή ίλιγγος
 • Έντονη κεφαλαλγία σε άτομα που δεν πάσχουν από κεφαλαλγίες. 

2. Xρόνος προσέλευσης στο νοσοκομείο
Η άμεση προσέλευση του ασθενούς είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την έκβαση του ασθενούς για τους εξής λόγους: 

 • Εξασφαλίζει την διόρθωση των πιθανών αιτιοπαθογενετικών παραγόντων του ΑΕΕ και προλαμβάνει την επέκταση της βλάβης. 
 • Δίνει την δυνατότητα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να εφαρμοστούν οι νεότερες θεραπευτικές αγωγές που μειώνουν σημαντικά την αναπηρία και τη θνησιμότητα των ασθενών με ΑΕΕ. 
 • Οι θεραπείες αυτές μπορούν να γίνουν τις πρώτες μόνο ώρες από την εγκατάσταση του ΑΕΕ και έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα όσο συντομότερα εφαρμοστούν. H ενδοφλέβια θρομβόλυση μπορεί να γίνει εντός 4 1⁄2 ωρών και η ενδαρτηριακή θρομβεκτομή εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση του ΑΕΕ.
 ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ 
 • Στην ΜΑΦ/ΑΕΕ υπάρχει δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση των αιτιοπαθογενετικών μηχανισμών του ΑΕΕ. Οι εξετάσεις αυτές βοηθούν και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των αιτιών επιδείνωσης της νευρολογικής σημειολογίας κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών νοσηλείας και υποδεικνύουν την κατάλληλη θεραπεία.
 • Διαγνωστικός έλεγχος βατότητας των ενδοκράνιων αγγείων και χαρτογράφηση της παράπλευρης κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο με διακρανιακό Doppler / Duplex με ή χωρίς σκιαγραφική ουσία.
 • Συνεχής καταγραφή αιματικής ροής για 60 μ́ε διακρανιακό Doppler στο πλαίσιο ανίχνευσης μικροεμβόλων σε ασθενείς με αθηρωματικές πλάκες στα εξωκράνια αγγεία.
 • Διακρανιακό Doppler με κατακράτηση της αναπνοής στο πλαίσιο εκτίμησης της αγγειοκινητικής αντιδραστικότητας.
 • Διακρανιακό Doppler με έγχυση αεροφυσσαλίδων στο πλαίσιο διάγνωσης του ανοικτού ωοειδούς τρίματος.
 • Διακρανιακό Doppler στο πλαίσιο εκτίμησης της ενδοκράνιας υπέρτασης/ εγκεφαλικού οιδήματος σε ασθενείς με εκτεταμένα ισχαιμικά έμφρακτα.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΜΑΦ/ΑΕΕ

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες (επιπέδου Ι επιστημονικής τεκμηρίωσης) της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Εταιρείας Αγγειακών Εγκεφαλικών Παθήσεων οι ΜΑΦ/ΑΕΕ παρέχουν τα εξής πρακτικά οφέλη: 

 • Έγκαιρη αντιμετώπιση των ΑΕΕ και των επιπλοκών των από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και άλλα νοσήματα που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση του ασθενούς. Η άμεση παρέμβαση έχει αποδειχθεί ότι μειώνειτις επιπλοκές από 20-50%.
 • Η νοσηλεία των ασθενών στην ΜΑΦ βελτιώνει στατιστικώς σημαντικά την αναπηρία και την θνησιμότητα.
 • Μπορεί να γίνει πιστή εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων.
 • Δίνει την δυνατότητα εφαρμογής με ασφάλεια των νέων και αποτελεσματικότερων θεραπειών των ΑΕΕ και των επιπλοκών τους όπως ενδοφλέβια θρομβόλυση, ενδαρτηριακή θρομβεκτομή, επείγουσα ενδαρτηρεκτομή, ημικρανιεκτομή κ.λπ.
 • H εφαρμογή της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης αποτελεί την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης των ασθενών με ΑΕΕ, η οποία βελτιώνει τα νευρολογικά ελλείματα, την αναπηρία και την ποιότητα ζωής σε όλες τις υποομάδες ασθενών με ΑΕΕ. Η θρομβόλυση απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της νευρολογικής σημειολογίας και των ζωτικών λειτουργιών κατά το πρώτο 24ώρο της θεραπείας και δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια σε γενικούς θαλάμους νοσηλείας.
 • Κατά την νοσηλεία στην ΜΑΦ γίνεται η επιλογή των ασθενών για άλλες επείγουσες παρεμβάσεις όπως θρομβεκτομή η θρομβο- αναρρόφηση, επείγουσα ενδαρτηρεκτομή, αγγειοπλαστική και stent, εμβολισμός ανευρυσμάτων και αρτηριοφλεβωδών επικοινωνιών, μηχανική ή φαρμακευτική λύση αγγειόσπασμου κ.λπ.
 • Γρήγορη έναρξη θεραπείας αποκατάστασης με την βοήθεια των ειδικών κλινών.
 • Μείωση της διάρκειας παραμονής στο νοσοκομείο και κατά συνέπεια ελάττωση του συνολικού κόστους νοσηλείας. Οι ασθενείς έχουν κατά μέσο όρο τρεις λιγότερες ημέρες νοσηλείας συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε γενικούς θαλάμους θεραπευτηρίου.
 ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

Ένας στους έξι θα υποστεί ένα εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής του.  Τα εγκεφαλικά είναι σημαντική αιτία θνητότητας και χρόνιας αναπηρίας.

Η άμεση παρέμβαση μειώνει τις επιπλοκές από 20 έως 50%.

Στην Ευρώπη κάθε χρόνο συμβαίνουν 1.900.000 νέα επεισόδια ΑΕΕ με κόστος νοσηλείας άνω των 38 δισ. ευρώ.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά μπορούν να αντιμετωπιστούν στην οξεία φάση με ειδικές θεραπείες που αποτρέπουν τη χρόνια αναπηρία. Oταν συμβαίναι ένα εγκεφαλικό, η άμεση θεραπεία αποτρέπει την αναπηρία. Κάθε λεπτό μετράει για να αποφύγουμε βλάβη του εγκεφάλου. 

Oι Θεραπείες Εγκεφαλικών είναι:
 1. Ενδοβλέβια θρομβούλυση: Συνίσταται στη χρήση θρομβολυτικού φαρμάκου που διαλύει τους θρόμβους που προκαλούν το εγκεφαλικό
 2. Μηχανική θρομβεκτομή: Η νεώτερη εξέλιξη στη θεραπεία των ισχαιμικών εγκεφαλικών. Επιτρέπει την αφαίρεση ανθεκτικών θρόμβων με ειδικούς καθετήρες.
Οσο γρηγορότερα, τόσο πιο αποτελεσματικές. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι οξείες θεραπείες εγκεφαλικών πρέπει να διενεργούνται από έμπειρους ιατρούς σε εξειδικευμένες μονάδες εγκεφαλικών και ενέχουν κίνδυνο αιμορραγίας.

Πρόσωπο: Ασυμετρία. Ομιλία: Δυσκολία. Χέρι ή πόδι: Αδυναμία…Στα επόμενα λεπτά κρίνεται μια ζωή. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει μια μόνιμη αναπηρία. ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ. Τηλεφωνήστε στο METROPOLITAN HOSPITAL, 2104809000.

 

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates