12 Μύθοι για τη στυτική δυσλειτουργία ξεσκεπάζονται (Άρθρο)

Στυτική δυσλειτουργία και ηλικία

Μύθος: η ΣΔ είναι φυσιολογική στους μεγαλύτερους άντρες και πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

Αλήθεια: παρόλο που η ΣΔ είναι συχνότερη στους μεγαλύτερους ηλικιακά άνδρες αυτό δεν τι κάνει "φυσιολογική" ούτε ότι πρέπει να μάθεις να ζεις με αυτή.  Δεν είναι ασυνήθιστο για τους μεγαλύτερους άντρες να χρειάζονται περισσότερη διέγερση από ότι όση χρειαζόταν νεότεροι αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθείς το σεξ ούτε ότι θα πρέπει να παραιτηθείς λόγω ηλικίας.

Μύθος: η ΣΔ δεν επηρεάζει τους νεότερους άντρες.

Αλήθεια: Όλοι οι άντρες κάθε ηλικίας μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα ΣΔ.

Στυτική δυσλειτουργία και υγεία του άντρα

Μύθος: η ΣΔ είναι ανησυχητική αλλά δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Αλήθεια: η ΣΔ δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνη αλλά πολύ συχνά είναι αυτή που δίνει προειδοποιητικά σημάδια για συνολικά προβλήματα υγείας που μπορεί να είναι σοβαρά. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα είναι ο διαβήτης, καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα υπέρτασης, ορμονικά ή νευρολογικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να δεις και να μιλήσεις στο γιατρό σου προκειμένου να ταυτοποιήσει ακριβώς το πρόβλημα που την προκαλεί και να επιστρέψεις σε μια πιο ενεργή σεξουαλική ζωή.

Μύθος: εάν έχεις πρόβλημα ΣΔ οφείλεται στο ότι δεν σου αρέσει πια ο/η σύντροφός σου.

Αλήθεια: Το ότι δεν σε έλκει πια ο/η σύντροφός σου μπορεί να είναι ένας από τους λόγους, όμως είναι πιθανό να είναι κάτι περισσότερο από αυτό.  Η ΣΔ μπορεί να προκληθεί εξαιτίας:

  • Καρδιολογικών προβλημάτων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και αρτηριοσκλήρυνσης
  • Διαβήτη, 35-50% των αντρών με στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζουν και προβλήματα διαβήτη
  • Διαφόρων φαρμάκων που μπορεί να παίρνεις, όπως χάπια για την πίεση, το άγχος, την κατάθλιψη
  • Νευρολογικών προβλημάτων όπως το Πάρκινσον
  • Διάθεσης και συναισθηματικών προβλημάτων
  • Καθημερινών συνηθειών όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ
  • Συγκεκριμένων τύπου εγχειρήσεων προστάτη και ουροδόχου κύστης.

Αντιμετώπιση Στυτικής Δυσλειτουργίας

Μύθος: εάν αντιμετωπίζω στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να παίρνω χάπια για όλη μου τη ζωή.

Αλήθεια: Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσεις τη στυτική δυσλειτουργία όπως χάπια ή ενέσιμα φάρμακα. Επειδή όμως μπορεί η ΣΔ που αντιμετωπίζεις να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες (πίεση, διαβήτη) θα πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου για το ποια αγωγή πρέπει να ακολουθήσεις.  Θα βελτιώσεις όμως και ο ίδιος την κατάστασή σου εάν κάνεις μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σου όπως το να σταματήσεις το κάπνισμα, να χάσεις βάρος, να μειώσεις το αλκοόλ.  Η ψυχοθεραπεία έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στους άντρες που αντιμετωπίζουν παράλληλα προβλήματα άγχους και κατάθλιψης.  Τέλος υπάρχουν και επεμβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μύθος: Μπορώ μόνος μου να αντιμετωπίσω τη ΣΔ χρησιμοποιώντας διάφορα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής.

Αλήθεια: Διατρέχεις σοβαρό κίνδυνο όταν μόνος σου παίρνεις σκευάσματα που περιέχουν ουσίες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.  Θα πρέπει για ό,τι αποφασίσεις να πάρεις να μιλήσεις πρώτα στον γιατρό σου και ακόμη καλύτερα να συζητήσεις το πρόβλημα με έναν εξειδικευμένο γιατρό για να σε κατευθύνει σωστά.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates