Πώς γίνεται η επέμβαση καταρράκτη; (Άρθρο)

Η πιο σύγχρονη επέμβαση καταρράκτη στις μέρες μας ονομάζεται FLACS (Femto Laser Assisted Cataract Surgery), πραγματοποιείται με την χρήση του υπερσύγχρονου Femtosecond Laser και συσκευών υπερήχων που διαθέτει το Νοσοκομείο Metropolitan και γίνεται μέσα από μία πολύ μικρή τομή δύο χιλιοστών.

Η μικροσκοπική τομή παρέχει μεγάλη ασφάλεια κατά την επέμβαση. Επιπλέον, λόγω της μικρής τομής η επούλωση και η μετεγχειρητική αποκατάσταση της όρασης είναι ταχύτατη και δεν προκαλείται σημαντικός μετεγχειρητικός αστιγματισμός, όπως συμβαίνει με μεγαλύτερες τομές. Το Femtosecond laser προσθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια στα πρώτα στάδια της επέμβασης, δημιουργώντας τομές στον οφθαλμό με ακρίβεια ενός χιλιοστού του χιλιοστού.

Το περιεχόμενο του καταρρακτικού φακού αφού κατακερματιστεί αρχικά με το Femto Laser και στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος υπερήχων, αναρροφάται μέσα από την ίδια μικρή παρακέντηση. Ο ενδοφακός τοποθετείται συνήθως μέσα στο περίβλημα του καταρρακτικού φακού, αφού πρώτα διπλωθεί με ειδικό εργαλείο έτσι ώστε να μπορεί να χωρέσει μέσα από την μικρή τομή. Η εγχείρηση γίνεται με τοπική αναισθησία με ειδικές αναισθητικές σταγόνες, χωρίς ενέσεις στο μάτι. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει αμέσως μετά στο σπίτι του.

Η όλη επέμβαση είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται ράμματα. Καθ' όλη τη διάρκεια του χειρουργείου παρίσταται αναισθησιολόγος, η οποία χορηγεί ένα χαλαρωτικό διάλυμα στον ασθενή, έτσι ώστε να μην αισθάνεται το stress της επέμβασης. Παρόλο που η επέμβαση καταρράκτη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και σε εξωτερικές μονάδες ημερησίας νοσηλείας, στα υπερσύγχρονα χειρουργεία του Νοσ. Metropolitan μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε αναισθησιολογική ανάγκη προκύψει κατά τη διάρκεια της επέμβασης, παρέχοντας έτσι μεγάλη ασφάλεια για την γενικότερη υγεία του χειρουργημένου. Η διάρκεια της επέμβασης για ένα καταρράκτη ρουτίνας είναι 8-12 λεπτά, περίπου.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates