Ο καταρράκτης εμφανίζεται πλέον και σε νέα άτομα. (Άρθρο)

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού. Η θόλωση αυτή, έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της όρασης. Είναι μία πολύ κοινή πάθηση που συνήθως παρουσιάζεται στην τρίτη ηλικία. Τα τελευταία χρόνια όμως, ο καταρράκτης εμφανίζεται σε όλο και νεότερες ηλικίες.

Κι ενώ δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες γιατί έχει συμβεί αυτό, πιστεύεται ότι πιθανότατα να οφείλεται στην αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία λόγω της λέπτυνσης της στιβάδας του όζοντος. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμό, από ορισμένες ασθένειες ή μετά από λήψη φαρμάκων. Η μακροχρόνια, συνήθως χρήση κολλύριων κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη. Σε άλλες, σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί στη νεογνική, βρεφική ή και παιδική ηλικία (συγγενής καταρράκτης).

Τι Συμπτώματα έχει ο Καταρράκτης;

Τα πρώτα συμπτώματα του καταρράκτη είναι η προοδευτική μείωση της όρασης, το έντονο θάμβος στο φως, η συχνή αλλαγή των βαθμών των γυαλιών όρασης, η ομιχλώδης όραση, η δυσκολία στην οδήγηση τη νύχτα λόγω πολλών αντανακλάσεων από τα φώτα των αυτοκινήτων και η εξασθένηση της αντίληψης των χρωμάτων. Ορισμένες φορές, οι ασθενείς αρχίζουν και διαβάζουν καλύτερα κοντά, λόγω της μυωπίας που προκαλεί ένας συγκεκριμένος τύπος καταρράκτη. Η βελτίωση είναι πρόσκαιρη και συνήθως συνοδεύεται από σημαντική μείωση της μακρινής οράσεως. Όλα τα ανωτέρω επηρεάζουν τις καθημερινές λειτουργίες του ατόμου, προκαλώντας δυσκολίες στο διάβασμα, στο γράψιμο, στην παρακολούθηση τηλεόρασης, στο ράψιμο, στην οδήγηση και σε προχωρημένους καταρράκτες ακόμα και στο βάδισμα. Αρκετά συχνά, ηλικιωμένα άτομα με καταρράκτη τραυματίζονται σοβαρά μετά από πτώσεις λόγω κακής όρασης.

Πως αντιμετωπίζεται ο Καταρράκτης;

Το πρώτο βήμα στην προετοιμασία για επέμβαση καταρράκτη είναι ο προεγχειρητικός έλεγχος, κατά τον οποίο ο χειρουργός μελετά τον οφθαλμό που θα χειρουργήσει, για να μπορέσει να εκτιμήσει την κατάσταση του καταρράκτη και τις ιδιαιτερότητες του, καθώς και για να αποκλείσει άλλες παθήσεις του ματιού που μπορεί να συνυπάρχουν. Στη συνέχεια γίνεται η μέτρηση του βαθμού του τεχνητού ενδοφακού που θα αντικαταστήσει τον θολό καταρρακτικό φακό με συσκευή οπτικής βιομετρίας, η οποία υπερέχει σημαντικά των συμβατικών συσκευών υπερήχων σε ακρίβεια. Ο προεγχειρητικός έλεγχος ολοκληρώνεται με τις μετρήσεις που γίνονται με το Verion Image Guided System, με το οποίο καταγράφονται τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επέμβασης με το Femto Laser. Το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας αφορά την ενημέρωση του ασθενή για την επέμβαση και η απόφαση για τον τύπο του ενδοφακού που θα χρησιμοποιηθεί. Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μονοεστιακοί, αστιγματικοί και πολυεστιακοί premium ενδοφακοί. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να διορθωθούν σχεδόν όλα τα διαθλαστικά σφάλματα, μειώνοντας ή ακόμη και καταργώντας την εξάρτηση από τα γυαλιά οράσεως.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates