Τραυματισμοί στο χέρι και τον καρπό


Με τόσα πολλά οστά, συνδέσμους, τένοντες και αρθρώσεις που κάνουν τα χέρια να λειτουργούν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποιο από αυτά να τραυματισθεί. Στην πραγματικότητα, οι τραυματισμοί στο χέρι και στον καρπό αποτελούν αρκετά συχνές παθήσεις στους αθλητές. Ωστόσο, αν αντιμετωπιστούν σωστά οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να δουν την κάκωση να θεραπεύεται χωρίς να αφήσει σημαντική μακροχρόνια ανικανότητα.


Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τραυματισμοί στο χέρι και τον καρπό που σχετίζονται με τον αθλητισμό;

Πολυάριθμοι τραυματισμοί μπορεί να συμβούν στα χέρια ή στους καρπούς ενός αθλητή. Χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες: στους τραυματισμούς από χτυπήματα (οξείς) και στις κακώσεις από υπέρχρηση (χρόνιες).

Οι τραυματισμοί είναι πιθανότερο να συμβούν σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες που απαιτούν υψηλότερα επίπεδα επαφής (δηλαδή, το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ, η πάλη), ενώ οι κακώσεις από υπέρχρηση παρουσιάζονται συνήθως σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα που απαιτούν «υπερβολή» σε μια συγκεκριμένη κίνηση (δηλ. μπέιζμπολ, τένις ή γκολφ).

Μερικά παραδείγματα συχνών τραυματισμών σε αθλητές είναι τα εξαρθρήματα, τα διαστρέμματα, η θλάση των μυών, τα κατάγματα οστών και η ρήξη συνδέσμων. Τα συχνότερα κατάγματα στους αθλητές γίνονται στα δάκτυλα των χεριών.

Οι κακώσεις από υπέρχρηση προκαλούνται από καταπόνηση και περιλαμβάνουν φλεγμονή στον τένοντα, εξάρθρωμα, τραυματισμό του νεύρου και κατάγματα από υπέρχρηση. Συνήθως οι κακώσεις από υπέρχρηση δεν οδηγούν σε μακροχρόνια ανικανότητα σε αντιδιαστολή με τους τραυματισμούς από χτύπημα. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι κακώσεις αυτές, η επίδοση του αθλητή μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Σε περίπτωση που η βλάβη επιμένει, μπορεί τελικά να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.


Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση τραυματισμού του χεριού ή του καρπού μου;

Σε περίπτωση που υποστείτε κάκωση στο χέρι ή τον καρπό κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σας σε ένα παιχνίδι και σε περίπτωση απουσίας του γιατρού της ομάδας, ζητήσετε αμέσως ιατρική φροντίδα αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Έντονο πόνο
  • Μεγάλο οίδημα
  • Μούδιασμα
  • Αίσθημα κρύου ή αλλαγή χρώματος στο δάκτυλο, χέρι ή καρπό
  • Μη φυσιολογική στροφή ή κάμψη του δακτύλου, χεριού ή καρπού
  • Αν ακούτε ήχο (κρακ), νιώθετε τρίξιμο ή αισθάνεστε μετατόπιση όταν κινείται το δάκτυλο, το χέρι ή τον καρπό
  • Αιμορραγία που δεν υποχωρεί και εξακολουθεί να υφίσταται για περισσότερα από 15 λεπτά.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό εάν ο ήπιος πόνος στον καρπό, οι μώλωπες ή το οίδημα επιμένουν μετά από τραυματισμό και δεν εμφανίζουν σημάδια βελτίωσης μετά από δύο εβδομάδες.

Για τις ήσσονος σημασίας κακώσεις του χεριού, η κατ’ οίκον θεραπεία που περιλαμβάνει ανάπαυση, τοποθέτηση ψυχρού επιθέματος (πάγου), ανύψωση του άκρου που έχει το πρόβλημα, μπορεί να συμβάλουν στην ανακούφιση του πόνου, του οιδήματος και της δυσκαμψίας. Ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο, όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορεί επίσης να ληφθεί για τον πόνο και τη φλεγμονή.


Ποιες εναλλακτικές επιλογές θεραπείας υπάρχουν για τους τραυματισμούς του χεριού και του καρπού;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από τη θέση, τον τύπο, τη διάρκεια και τη σοβαρότητα της κάκωσης. Ενώ απαιτείται χειρουργική επέμβαση για ορισμένους τραυματισμούς όπως η ρήξη συνδέσμων, η φαρμακευτική αγωγή, η επίδεση με ταινία (τοποθέτηση ταινίας στο τραυματισμένο δάχτυλο μαζί με το διπλανό για στήριξη), η ακινητοποίηση με νάρθηκα, κηδεμόνα, γύψο ή η φυσικοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτική αντιμετώπισή. Ο γιατρός σας θα καθορίσει ποια είναι η καλύτερη επιλογή, λαμβάνοντας υπόψη τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες, τις δυσμορφίες και τη δυσκαμψία.


Πώς μπορώ να προλάβω έναν τέτοιον τραυματισμό;

Ο νάρθηκας καρπού, τα γάντια και οι διατάσεις είναι μόνο μερικοί τρόποι για την πρόληψη των τραυματισμών στο χέρι ή τον καρπό. Μπορείτε να προλάβετε τις κακώσεις από καταπόνηση, κάνοντας διαλείμματα για την ανάπαυση των χεριών ή των καρπών, με την καλή στάση του σώματος και τη χρήση σωστής τεχνικής καθώς και με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού.


Το παρόν παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη δική σας ορθή κρίση ή τη συμβουλή του γιατρού. 


Γίνε μέλος της Κοινότητας Metropolitan Hospital Connect

connect

get updates