Ρυθμίζω και προλαμβάνω το άσθμα μου  


Έξυπνα Tips για να ελέγχετε το Άσθμα σας

Ένα από τα εξυπνότερα πράγματα που μπορεί κάποιος να κάνει είναι να αναπτύξει ένα πλάνο διαχείρισης του άσθματος μαζί με τον γιατρό του.  Ειδικά εάν έχετε παιδιά που υποφέρουν από άσθμα είναι να έχετε πάντα μαζί ένα πλάνο όπου θα περιγράφεται η φαρμακευτική αγωγή του πότε και πως πρέπει να την παίρνει, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που τα συμπτώματα χειροτερέψουν και τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί άμεση ιατρική βοήθεια.

Για τους ανθρώπους με άσθμα είναι πολύ σημαντικό να διατηρούν και να ενημερώνουν αυτό το πλάνο διαχείρισης προκειμένου να προλαμβάνουν τα συμπτώματά τους. Ένα αποτελεσματικό και ενημερωμένο πλάνο θα σας επιτρέπει:

 • να είστε ενεργείς καθημερινά χωρίς να υποφέρετε από τα συμπτώματα άσθματος
 • να μπορείτε να ασκείστε
 • να κοιμόσαστε το βράδυ χωρίς συμπτώματα άσθματος
 • να είστε συνεπείς στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις
 • το παιδί σας να μην χάνει τα μαθήματά του στο σχολείο
 • να έχετε σχεδόν καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες από την φαρμακευτική σας αγωγή
 • να μην έχετε στο ιστορικό σας νοσηλείες στο νοσοκομείο ή επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά

Πλάνο Διαχείρισης Άσθματος - Τα 4 σημεία 

A.  Αναγνωρίστε τους επιβαρρυντικούς σας παράγοντες και αποφύγετε την επαφή μαζί τους. Απαντήστε στο ημερολόγιό σας σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω: 

 • έστρωνα το κρεβάτι, ξεσκόνιζα ή σκούπιζα
 • ήμουνα δίπλα σε κάποιο κατοικίδιο ή σε καπνό από τσιγάρα
 • ημουνά κρυωμένος ή είχα κάποια ίωση
 • έτρεχα, έπαιζα ή έκανα γυμναστική
 • ήμουνα εκνευρισμένος, ενθουσιασμένος, αγχωμένος ή κουρασμένος
 • Συζητήστε τις σημειώσεις σας με τον γιατρό σας και βρείτε μαζί λύσεις ειδικά αν τα συμπτώματά σας τα προκαλούν αλλεργιογόνοι παράγοντες 

B.  Παίρνετε πάντα την φαρμακευτική σας αγωγή όπως σας έχει συστηθεί.

Γ.  Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που σας προειδοποιούν για ένα επεισόδιο άσθματος. Τα επεισόδια άσθματος συνήθως πάντα προειδοποιούν.  Σε κάποιους ανθρώπους υπάρχουν προειδοπιητικά συμπτώματα όπως βήχας, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο στο στήθος, κόπωση.  Πρέπει λοιπόν πάντα να παίρνετε το φάρμακό σας το συντομότερο δυνατό με την πρώτη ένδειξη πιθανού επεισοδίου.  Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ο φορητός ροομετρητής του οποίου οι ενδείξεις θα σας βοηθήσουν να γνωρίζετε:

 • ποιο φάρμακο πρέπει να πάρετε
 • ποσο φάρμακο πρέπει να πάρετε
 • πότε πρέπει να πάρετε το φάρμακο
 • πότε πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας
 • πότε να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια

Δ.  Αναγνωρίστε πότε το άσθμα σας χειροτερεύει. Εάν κατανοείσετε το πλάνο διαχείρισης άσθματος που θα φτιάξετε με τον γιατρό σας και το ακολουθήσετε τότε θα μπορείτε να αναγνωρίσετε ακριβώς πότε το άσθμα σας χειροτερεύει και τι πρεπει να κάνετε ακριβώς σε περίπτωση ανάγκης. 


Άσθμα στο σπίτι

Το σπίτι σας πρέπει να είναι το μέρος που χαλαρώνετε και ξεκουράζεστε.  Εάν στο σπίτι σας αντιμετωπίζετε συμπτώματα άσθματος διαβάστε τα παρακάτω tips που θα σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε τους επιβαρρυντικούς παράγοντες και να ζείτε σε ένα περιβάλλον υγιεινό, καθαρό και προστατευμένο. 

 • Ελαχιστοποιήστε τους επιβαρρυντικούς παράγοντες. Ψάξτε το σπίτι σας για επιβαρρυντικούς παράγοντες  και εξοντώστε τους όπως η σκόνη, η μούχλα, η υγρασία, τα ακάρεα, τα περιττώματα κατσαρίδας, η γύρη από φυτά, επιθήλια κατοικιδίων, τροκτικά, καπνός από τσιγάρα.  

 • Μούχλα και Υγρασία. Θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσετε τη μούχλα και την υγρασία στα μέρη του σπιτιού σας όπως το μπάνιο ή τα ντουλάπια σας.  Να βεβαιώνεστε ότι πλένετε συχνά όλες τις πετσέτες από το μπανιο σας και πάντα να αερίζετε καλά το μπάνιο, τα ντουλάπια και το σπίτι σας.

 • Ακάρεα σκόνης – Τα ακάρεα σκόνης βρίσκονται βασικά στα στρώματα, στα μαξιλάρια, στα σεντόνια, στις κουβέρτες, στα χαλιά, στα έπιπλα και στα μαλλιαρά κατοικίδια. Θα πρέπει τα κλεινόσκεπάσματά σας να τα πλένετε πολύ συχνά στους 60 βαθμούς, να σκουπίζετε και να σφουγγαρίζετε τα πατώματα του σπιτιού σας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.  

 • Ανανεώστε τον αέρα του σπιτιού.  Αερίστε συχνά το σπίτι σας.  εέν έχετε κεντρική θέρμανση ή κλιματισμό βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε ή αλλάζετε τα φίλτρα κάθε 3 με 6 μήνες. 


Άσθμα στη δουλειά

Εκτός από το σπίτι πάρα πολλές ώρες ξοδεύετε και στη δουλειά σας, οπότε είναι σημαντικό το περιβάλλον που δουλεύετε να είναι φιλικό προς εσάς.   Εάν δεν γνωρίζετε ακριβώς ποιοί είναι οι επιβαρρυντικοί παράγοντες για εσάς φροντίστε να τους ελαχιστοποιήσετε στη δουλειά προκειμένου να μπορείτε να διαχειριστείτε το άσθμα σας. 

 1. Αποφύγετε τους επιβαρρυντικούς παράγοντες.  Περιορίστε τη σκόνη στο γραφείο σας και στο πληκτρολόγιό σας, καθαρίστε τα συχνά με ένα υγρό πανάκι.  Να γνωρίζετε ότι εάν στο γραφείο σας έρθουν καινούρια έπιπλα, χαλιά ή αλλάξετε χρώμα στους τοίχους όλα αυτά μπορεί να αποτελούν επιβαρρυντικούς παράγοντες για το άσθμα σας.  

 2. Μιλήστε για το άσθμα.  Το να έχετε άσθμα δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεστε.  Αντίθετα θα πρέπει να μιλήσετε για αυτό στους συναδέλφους σας και να τους ενημερώσετε για να μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που χρειαστείτε άμεση βοήθεια.


'Ασθμα στο σχολείο

Τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και υποφέρουν από άσθμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είναι προετοιμασμένα και ενημερωμένα σωστά.  Εξίσου σημαντικό είναι να είναι ενημερωμένοι σωστά και οι δάσκαλοι τους.  Στην τάξη τα παιδιά πολύ συχνά εκτίθενται σε επιβαρρυντικούς παράγοντες οι οποίοι προκαλούν σοβαρές κρίσεις άσθματος.  Οι δάσκαλοι θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι ακριβώς για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που τα συμπτώματα άσθματος κάποιου παιδιού επιδεινωθούν και να έχουν τη σωστή πληροφόρηση.  

 1. Κάντε ένα πλάνο διαχείρισης άσθματος. βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει το πλάνο διαχείρισης άσθματος το οποίο το έχετε συντάξει μαζί με το γιατρό σας και έχετε ενημερώσει για αυτό όλους τους ενήλικες που μπορεί να φροντίζουν το παιδί σας όπως: 

  • Δάσκαλοι στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στο σπίτι
  • Προπονητές και γενικότερα γυμναστές στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στο σχολείο
  • Παππούδες και Babysitters
  • Νοσοκόμες ή γιατροί εκτός από αυτούς που παρακολουθούν το παιδί σας 
 2. Επικοινωνήστε – Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει την απαραίτητη γνώση για να μπορεί μόνο του να διαχειριστεί το άσθμα του. Μιλήστε για το άσθμα του παιδιού σας στους δασκάλους, σε άλλα μέλη της οικογένειας, στους γονείς των φίλων του και βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει τις ανάγκες του παιδιού σας.  

 3. Βεβαιωθείτε ότι οι ιατρικές πληροφορίες για το παιδί σας είναι ενήμερες. Πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά μην ξεχάσετε να ενημερώσετε τις ιατρικές πληροφορίες του παιδιού σας και να τις δώσετε στους δασκάλους του.

 4. Μάθετε στο παιδί σας τα φάρμακά του. Χτίστε μια καθημερινότητα γύρω από τη φαρμακευτική αγωγή που παίρνει το παιδί σας.  Είτε πρόκειται για μακροχρόνια θεραπεία είτε πρόκειται για ανακουφιστική θα πρέπει να είστε σίγουροι πωε το παιδί γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει, πως πρέπει σωστά να πάρει τα φάραμακά του και ποια είναι η κατάλληλη στιγμή. 

 5. Βάλτε ετικέτες και τακτοποιήστε τα φάρμακα του παιδιού σας. Να είστε πάντα σίγουροι ότι το παιδί σας έχει μαζί του τα φάρμακά του.  Βάλτε ετικέτες για να τα ξεχωρίζει με διαφορετικά χρώματα για τα ανακουφιστικά και τα ρυθμιστικά φάρμακα. 

 6. Πληροφορίες Έκτακτης Ανάγκης. Δώστε στο παιδί σας να έχει πάντα μαζί του μια λίστα με πληροφορίες έκτακτης ανάγκης όπως το τηλέφωνό σας, το τηλέφωνο του γιατρού του και ένα επιπλέον τηλέφωνο ανάγκης που μπορεί να καλέσει κάποιος εάν χριεαστεί. Είναι επίσης σημαντικό να γράφετε κάπου τα φάρμακα και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να έχει.


Άσθμα στο ταξίδι

Το να ταξιδέψετε σε μια άλλη περιοχή ή χώρα μπορεί να είναι συναρπαστικό, όμως το να έχετε υπό έλεγχο τα συμπτώματα του άσθματος σε ένα καινούριο περιβάλλον μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση.  Πάντα να έχετε στο μυαλό σας το άσθμα σας όταν κανονίζετε ένα ταξίδι και φροντίστε να ακολουθείτε τα παρακάτω tips για ένα ασφλές και χαρούμενο ταξίδι. 

 1. Μην ξεχνάτε τα φάρμακά σας.  Επειδή είστε σε διακοπές δεν σημαίνει ότι κάνει διακοπές και το άσθμα σας, γι'αυτό φροντίστε να έχετε μαζί πάντα τα φάρμακά σας.  Φτιάξτε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε, τη συνταγή του γιατρού σας και τις ακριβείς δόσεις σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια. 

 2. Μάθετε για την κάλυψη της ασφάλειά σας.  Να είστε σίγουροι ότι ξέρετε λεπτομερώς τις καλύψεις του ασφαλιστικού σας φορέα  για την χώρα στην οποία ταξιδεύετε.  Ελέγξτε εάν καλύπτεται απο την ασφάλειά σας γιατρός και νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα που ταξιδέυετε. 

 3. Μιλήστε με τον γιατρό σας. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ταξιδέψετε και ζητήστε του να σας δώσει οδηγίες για το ταξίδι σας.  Ελέγξτε το Πλάνο Διαχείρισης άσθματος μαζί με τον γιατρό σας πριν φύγετε.  

 4. Ελέγξτε τον καιρό. Κάποιες φορές ο κρύος καιρός μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα άσθματος .  Για το λόγο αυτό εάν ταξιδεύετε προς ψυχρούς προορισμούς βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας ότι έχετε τα φάρμακά σας και ότι κρατάτε μαζί σας συνεχώς τη συσκευή εισπνοής.


Άσθμα και ανοιξιάτικες αλλεργίες

Η ομορφιά της άνοιξης δυστυχώς μπορεί να επισκιαστεί από την παρουσία διαφόρων επιβαρρυντικών παραγόντων όπως πρωτίστως η γύρη.  Γι' αυτούς που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα όπως το άσθμα, οι αλλεργίες κατά την περίοδο της άνοιξης μπορεί να χειροτερέψουν την κατάστασή τους και να δημιουργήσουν δυσάρεστες συνθήκες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να ελέγξει τα συμπτώματά του, να διαχειριστεί καλύτερα το άσθμα και να μπορεί να απολαμβάνει αυτή την περίοδο. 

 1. Ταυτοποιήστε τους επιβαρρυντικούς παράγοντες.  Προκειμένου να ελέγξετε τα συμπτώματα του άσθματος είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζετε ποιοι είναι οι αλλεργιογόνοι παράγοντες που σας επηρρεάζουν και να περιορίζετε την έκθεσή σας σε αυτούς. 

 2. Ελέγξτε τον εξωτερικό αέρα. Όταν κανονίζετε να βγείτε έξω, θυμηθείτε να ελέγξετε το εξωτερικό περιβάλλον και να γνωρίζετε εκ των προτέρων ποιοι είναι οι πιθανοί επιβαρρυντικοί παράγοντες για το άσθμα σας. Θυμηθείτε ότι ο εξωτερικός αέρας μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικός για κάποιον που υποφέρει από άσθμα. 

 3. Αντιμετωπίστε εγκαίρως τα συμπτώματα αλλεργίας.  Ξεκινήστε νωρίς τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός για την αλλεργία προκειμένου να αποφύγετε όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν από τα συμπτώματα άσθματος.  

 4. Κλείστε τη γύρη έξω από το σπίτι σας.  Ένας εύκολος τρόπος να περιορίσετε τη γύρη στο εσωτερικό του σπιτιού σας είναι να κρατάτε κλειστά τις πόρτες και τα παράθυρα.  Χρησιμοποιήστε φίλτρα καθαρίσματος αέρα και αλλάξτε συχνά ή καθαρίστε συχνά τα φίλτρα των κλιματιστικών σας. 

 5. Ασκηθείτε μέσα. Προτιμήστε να ασκηθείτε μέσα, στο γυμναστήριο ή στο σπίτι σας.  Αν όμως συμμετέχετε σε εξωτερικές δραστηριότητες  βεβαιωθείτε ότι παίρνετε σωστά τη φαρμακευτική αγωγή σας και την έχετε μαζί σας. 

 6. Συχνά ντους. Οι αλλεργιογόνοι παράγοντες κολλάνε στο σώμα και στα ρούχα.  Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε συχνά ντους και να πλένετε τα ρούχα σας μετά από κάθε έξοδο προκειμένου να αποφύγετε τη μεταφορά τους στο σπίτι σας.   


Άσθμα και φθινοπωρινές αλλεργίες 

Το φθινόπωρο μπορεί να είναι ιδανική εποχή για κάποιους όμως είναι εξαιρετικά δύσκολη περίοδος γι' αυτούς που αντιμετωπίζουν συμπτώματα άσθματος.  it also can bring on several bothersome symptoms that may worsen your asthma. Η αλλεργία στο αγριόχορτο είναι η συνηθέστερη φθινοπωρινή αλλεργία και προκαλεί συμπτώματα όπως συμφόρηση, φταίρνισμα, ερεθισμένη μύτη. Γι' αυτούς που ζούνε σε μεσογειακές και νότιες χώρες ή περιοχές η αλλεργία στο αγριόχορτο μπορεί να προκαλείται από τον Αύγουστο έως και τον Οκτώβριο.  Για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας μένει να ακολουθήσετε μερικά απλά βήματα. 

 1. Κρατήστε παράθυρα και πόρτες κλειστά. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη γύρη έξω από τον χώρο σας. 

 2. Εξοντώστε τα ακάρεα στο κρεβάτι σας. Προτιμήστε υποαλλεργικό στρώμα και μαξιλάρ και πλύνετε εβδομαδιαίως τα σεντόνια σας και τα σκεπάσματά σας σε υψηλές θερμοκρασίες. 

 3. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα. Εάν είναι δυνατόν χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με ισχυρό φίλτρο και σκουπίστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τον χώρο σας προκειμενου να ελαχιστοποιήσετε τους αλλεργιογόνους παράγοντες.  

 4. Αλλάξτε τα φίλτρα στο σπίτι σας. Τα φίλτρα εγκλωβίζουν σκόνη αλλά και πολλά άλλα αλλεργιογόνα.  Για το λόγο αυτό φροντλιστε να αλλάζετε φίλτρα κάυε 30-90 ημέρες. 

 5. Περιορίστε τη μούχλα και την υγρασία.  Φροντίστε να διατηρείτε το ποσοστό υγρασίας στο σπίτι σας κάτω από 50, καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους από ξύλα και φύλλα και αερίστε καλά τον χώρο σας.  


Άσθμα και ιώσεις

Όταν κάποιος υποφέρει από άσθμα είναι πολύ σημαντικό να προστατεύει τον εαυτό του από ιώσεις και γρίπες γιατί είναι πιθανό να επιβαρρύνουν την κατάσταση του και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα άσθματος. Αντίθετα με τις εποχικές αλλεργίες η γρίπη και οι ιώσεις είναι απρόβλεπτες και μπορεί να παρουσιαστούν κατά την περίοδο όλου του χρόνου.  Το ότι έχει κάποιος άσθμα δεν σημαίνει ότι είναι περισσότερο ευαίσθητος σε κρυολογήματα μπορεί όμως να δημιουρήσει μια δυσάρεστη και προβληματική κατάσταση. Παρακάτω θα βρείτε μερικούς απλούς τρόπους για να αποφύγετε ή να διαχειριστείτε τη γρίπη και την ίωσή σας.  

 1. Προστατέψτε τον εαυτό σας.  Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για το εμβόλιο κατά της γρίπης.  

 2. Προστατέψτε τους άλλους γύρω σας.  Καλύψτε τη μύτη και το στόμα με ένα μαντήλι ή χαρομάντηλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το. 

 3. Πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Κρατήστε τα χέρια σας καθαρά ειδικά μετά από βήχα ή φτέρνισμα.  εάν δεν έχετ πρόσβαση σε νερό εκείνη τη στιγμή χρησιμοποιήστε ένα υγρό ή μαντηλάκι καθαρισμού χεριών. 

 4. Αποφύγετε άτομα που είναι άρρωστα.  Εάν είναι δυνατό αποφύγετε τη συναναστροφή με άτομα τα οποία έχουν ήδη κάποιο κρυολόγημα ή συμπτώματα κρυολογήματος.  

 5. Ελαχιστοποιήστε τα μικρόβια. Προσπαθείστε να μην αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας για να περιορίσετε όσο είναι δυνατό τα μικρόβια.

 6. Μείνετε στο σπίτι. Εάν αρρωσήσετε με γρίπη αποφύγετε να πάτε στη δουλειά ή στο σχολείο. Ξεκουραστείτε, πιείτε πολλά υγρά και τραφείτε υγιεινά. Καλέστε τον γιατρό σας εάν δείτε ότι τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν.  


Άσθμα και αυτοί που φροντίζουν το παιδί σας

Εάν το παιδί σας το καποιες ώρες το φροντίζουν άλλοι όπως η babysitter ή πηγαίνει στο σχολείο ή μένει σε κάποιον άλλον εκτός οικογένειας που δεν έχει γνώση για το πως πρέπει να αντιμετωπίσει το άσθμα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά ζητημάτων εξαιρετικά στρεσογόνα.  Βεβαιωθείτε ότι όποιος κρατάει το παιδί σας έχει ενημερωθεί ακριβώς για το πρόβλημά του και μπορεί να χειριστεί σωστά οτιδήποτε προκύψει. 

 1. Συζητήστε το άσθμα του παιδιού σας εξ'αρχής.  Πριν φύγετε να είστε βέβαιοι ότι έχετε δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στον άνθρωπο που θα μείνει με το παιδί σας. 

 2. Βεβαιωθείτε ότι σε περίπτωση ανάγκης μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας.  Αφήστε ένα σημείωμα δίπλα στο τηλέφωνο με τον προσωπικό σας αριθμό και το τηλέφωνο του γιατρού του παιδιού σας. Δώστε σε όποιον είναι με το παιδί σας για κάποιες ώρες ένα σημείωμα με το τηλέφωνό σας και το τηλέφωνο του γιατρού του. 

 3. Ελέγξτε το πλάνο διαχείρισης άσθματος του παιδιού σας μαζί με τον άνθρωπο που το φροντίζει. Εξηγήστε ακριβώς στη babysitter πως και πότε πρέπει το παιδί να παίρνει τα φάρμακά του και τοποθετήστε το πλάνο σε εμφανές σημείο στο σπίτι για να μπορεί να το συμβουλεύετε συνεχώς. 

 4. Συζητήστε τους επιβαρρυντικούς παράγοντες για το άσθμα του παιδιού σας. Αυτοί μπορεί να είναι. 

  • Ο ψυχρός αέρας
  • Τα κατοικίδια.  Βεβαιωθείτε ότι η δασκάλα ή η babysitter γνωρίζει τους κανόνες σας για το παιχνίδι με τα ζώα. 
  • Τα δυνατά αρώματα, ο καπνός από τσιγάρο ή πούρο. Βεβαιωθείτε ότι η babysitter έχει κατανοήσει και ακολουθεί τους κανόνες για το κάπνισμα καθώς τα παιδιά με πρόβλημα άσθματος απαγορεύετει να εκτίθενται σε καπνό από τσιγάρο ή πούρο.  
  • Η γύρη. Συμβουλέψτε τη δασκάλα ή τη babysitter να προτιμά να κρατά το παιδί μέσα ειδικά σε ημέρες που τα ποσοστά γύρης είναι πιθανό στο περιβάλλον να είναι υψηλά.

Το παρόν παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη δική σας ορθή κρίση ή τη συμβουλή του γιατρού.


Γίνε μέλος της Κοινότητας Metropolitan Hospital Connect

connect

get updates