Διάγνωση Αλλεργίας  


Πολλοί από εμάς γνωρίζουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες που τους δημιουργούν αλλεργικές αντιδράσεις, είναι ωστόσο αρκετές οι φορές που δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι είμαστε ακριβώς αλλεργικοί. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να συμβουλευτούμε έναν ειδικό γιατρό.


Πώς γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας απο τους γιατρούς? 
 • Παίρνοντας το πλήρες ιστορικό του ασθενή. Ο γιατρός σας θα σας κάνει ερωτήσεις προκειμένου να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα συμπτώματά σας και τους πιθανούς λόγους που τα προκαλούν. Κρατήστε σημειώσεις με αυτά που σας ενοχλούν για να μπορέσετε να ενημερώσετε σωστά τον γιατρό σας και να είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, τα φάρμακα που ίσως παίρνετε καθώς επίσης και την καθημερινότητά σας στο σπίτι, στη δουλειά σας ή στο σχολείο αν αφορά στο παιδί σας. 
   
 • Κλινική Εξέταση. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι υποφέρετε από κάποια αλλεργία θα κοιτάξει με προσοχή τα αυτιά, τα μάτια, τη μύτη, το λαιμό, το στήθος σας και το δέρμα σας. Η εξέταση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια λειτουργική δοκιμασία πνευμόνων προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία θώρακα ή ακόμη και ακτιογραφία παραρρίνιων κόλπων. 
 • Εξετάσεις προσδιορισμού των αλλεργιογόνων. Καθώς μια μόνο εξέταση ενδεχομένως να μην μπορεί ξεκάθαρα να δώσει τα αποτελέσματα μιας πιθανής αλλεργίας, ο γιατρός σας χρειάζεται να χρησιμοποιήσει ένα συνδυασμό εξετάσεων και μπορεί να κάνει κάποια δερματική δοκιμασία, εξετάσεις αίματος ή επιδερμική δοκιμασία (patch test) προκειμένου να διαγνώσει σωστά την αλλεργία απο την οποία υποφέρετε. 

Ποιές εξετάσεις συνήθως χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαγνώσουν τις αλλεργίες? 

Δερματική δοκιμασία νυγμού (Skin Prick Test): Στις δοκιμασίες νυγμού ο γιατρός τοποθετεί στο αντιβράχιο του ασθενούς, και σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, σταγόνες που περιέχουν σε αραιωμένη μορφή το υπό έλεγχο πιθανό αλλεργιογόνο όπως π.χ. ακάρεα οικιακής σκόνης, γύρη, μύκητες και επιθήλια κατοικίδιων ζώων,  εκχυλίσματα ή και αμιγείς τροφές, αραιωμένο φαρμακευτικό σκεύασμα κ.α. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαριφισμός/τσίμπημα του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος και μετά από 15-20 λεπτά γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος.  Αν κάποιο τεστ είναι θετικό αυτό που βλέπουμε είναι τοπικά ήπια αντίδραση που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού και η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες χωρίς να αφήνει κάποιο σημάδι. Οι δοκιμασίες νυγμού γίνονται σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι εξαιρετικά αξιόπιστες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην έχει λάβει ο ασθενής, για μία εβδομάδα περίπου, αντιισταμινική αγωγή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

 • Ένα θετικό αποτέλεσμα από μόνο του σε ένα test δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει διαγνωστεί καιαλλεργία.
 • Ένα θετικό αποτέλεσμα δερματικής δοκιμασίας δεν σημαίνει ότι προβλέπει και τη δριμύτητα μιας αλλεργικής αντίδρασης. 
 • Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σε κάποια δερματική δοκιμασία συνηθώς σημαίνει ότι δεν είστε αλλεργικός. 

Ενδοδερμική δοκιμασία: Οι ενδοδερμικές δοκιμασίες γίνονται ως συνέχεια των δοκιμασιών νυγμού στη φαρμακευτική αλλεργία και την αλλεργία σε υμενόπτερα και συνίστανται στη χορήγηση μικρής ποσότητας αλλεργιογόνου, σε συγκεκριμένη πάντα συγκέντρωση, ακριβώς κάτω από την επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος. Τα αποτελέσματα διαβάζονται συνήθως σε 20 λεπτά, ειδικά όμως για τη φαρμακευτική αλλεργία ο γιατρός σας μπορεί να θελήσει να τα δει και σε 48 ώρες.

Εξέταση αίματος (ειδική IgE): Λέγονται ειδικές IgE γιατί ανιχνεύουν τα αντισώματα εκείνα που είναι ειδικά για το αλλεργιογόνο που προσπαθεί ο γιατρός να συσχετίσει με τα συμπτώματα του ασθενή του. Αυτά τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι τροφικά, φάρμακα ή αεροαλλεργιογόνα που προκαλούν συμπτώματα αναπνευστικής αλλεργίας. Τα τελευταία χρόνια η έρευνα έχει φέρει επανάσταση στην ειδική διάγνωση των αλλεργικών νόσων στο αίμα με τα ανασυνδιασμένα αλλεργιογόνα (μοριακή διάγνωση). Αυτά στηρίζονται και πάλι στην ανίχνευση ειδικής IgE στο αίμα μόνο που η διαγνωστική τους αξία είναι ιδιαίτερη καθώς ο αλλεργιολόγος μπορεί να ξεχωρίσει με εξαιρετική ακρίβεια τον αλλεργιολογικό παράγοντα κάτι που θα οδηγήσει σε καθορισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια της φαρμακευτικής αγωγής και της θεραπείας που θα ακολουθήσει ο ασθενής.

Δοκιμασίες επικόλλησης (Patch Test): Στις δοκιμασίες επικόλλησης χρησιμοποιείται μια σειρά από μικρούς χάρτινους δίσκους, εμποτισμένοι με διάφορα αλλεργιογόνα ανάλογα με τα συμπτώματα, τοποθετείται στην πλάτη του ασθενούς και στερεώνεται με κολλητική ταινία. Παραμένει σε επαφή με το δέρμα για 48 ώρες και μετά αφαιρείται. Η ανάγνωση των αποτελεσμάτων γίνεται από 48 έως και 72 ώρες, μπορεί ωστόσο ο γιατρός να κρίνει ότι χρειάζεται και περισσότερο.  Θετικά είναι τα τεστ όπου ανιχνεύεται ήπια τοπική αντίδραση.


Προλαμβάνουμε τις αλλεργικές αντιδράσεις και ελέγχουμε  τις αλλεργίες 

Ο έλεγχος και η πρόληψη των αλλεργικών αντιδράσεων είναι ζωτικής σημασίας και εξαρτάται βέβαια πάντα από τον τύπο τις αλλεργίας από την οποία υποφέρει κανείς.  Οι τρόποι που μπορεί κάποιος να ελέγξει τις αλλεργίες είναι:

 • Αποφυγή των αλλεργιογόνων. Αυτό ακούγεται πολύ εύκολο δεν είναι όμως πάντα τόσο απλό.  Εάν δεν μπορείτα να αποφύγετε τα αλλεργιογόνα προσπαθήστε να ελαττώσετε όσο είναι δυνατό την επαφή σας με αυτά.
 • Πάρτε τα φάρμακά σας σωστά. Σας βοηθούν να ελέγξετε και να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας καλύτερα. 
   
 • Εάν κινδυνέυετε από αναφυλακτικό σοκ έχετε πάντα μαζί σας την ένεση αδρεναλίνης. Η αδρεναλίνη είναι η πρώτη και μοναδική αποτελεσματική θεραπεία της αναφυλακτικής αντίδρασης από τη στιγμή που θα αναγνωρίσουμε οτι ένας ασθενής πάσχει από αυτή. 
   
 • Κρατήστε ημερολόγιο. Σημειώστε τι κάνετε, τι τρώτε και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα αλλεργίας.  Αυτό θα βοηθήσει και εσάς αλλά και τον γιατρό σας να αναγνωρίσετε τα αίτια που προκαλούν αλλεργία ή που χειροτερεύουν την αλλεργία σας και να τα αντιμετωπίσετε πιο σωστά. 
 • Ενημερωθείτε για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης.  Είναι κρίσιμο να αναγνωρίζετε πότε έχετε μια αλλεργική αντίδραση ώστε να μπορείτε να αντιδράτε άμεσα και κατάλληλα.  Έχετε μαζί σας πάντα τα απαραίτητα φάρμακα και αν η κατάστασή σας χειροτερεύει καλέστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Ενημερώστε τους γύρω σας και έχετε πάντα μαζί σας ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης καθώς και το τηλέφωνο του γιατρού σας. 

Το παρόν παρέχει μόνο γενικές πληροφορίες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη δική σας ορθή κρίση ή τη συμβουλή του γιατρού. 


Γίνε μέλος της Κοινότητας Metropolitan Hospital Connect

connect

get updates