Επανέναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας μετά το έμφραγμα. (Άρθρο)

Ο Διευθυντής Επεμβατικής Καρδιολογίας, Μιχαήλ Ζαΐρης μας απαντάει για την επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά από ένα έμφραγμα.

Τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, υποστηρίζουν ότι η επανέναρξη της σεξουαλικής σας δραστηριότητας, θα πρέπει να γίνει μερικές εβδομάδες μετά από την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Κύριος παράγοντας αυτής της περιόδου αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι η κατάσταση της υγείας σας μετά το έμφραγμα.

Έτσι ασθενείς με ομαλή και ανεπίπλεκτη πορεία μετά το έμφραγμα, είναι δυνατόν να έχουν σεξουαλική δραστηριότητα σε 2-4 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Αντίθετα ασθενείς με επιπλεγμένη πορεία εμφράγματος είναι δυνατόν να αρχίσουν της σεξουαλική δραστηριότητα πολύ αργότερα. Σε κάθε περίπτωση ο καρδιολόγος σας, θα φροντίσει προ της εξόδου σας να λάβετε σχετικές οδηγίες.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η επανέναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν αυξάνει τον κίνδυνο για νέο έμφραγμα, αλλά αντίθετα συμβάλλει ουσιαστικά στη σταδιακή αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας. Μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, 1 στους 3 άνδρες είναι πιθανόν να παρουσιάζει διαταραχές της στυτικής λειτουργίας, οι οποίες μπορεί να δυσκολέψουν τη διενέργεια της σεξουαλικής πράξης. Αν και συνήθως αυτές οι διαταραχές της στυτικής λειτουργίας, οφείλονται σε ψυχολογικά αίτια, φάρμακα που θα σας χορηγηθούν, όπως οι β-αναστολείς, είναι δυνατόν σπανίως να ευθύνονται. Στη περίπτωση που βιώσετε μια τέτοια διαταραχή της στυτικής λειτουργίας, μη διστάσετε να το αναφέρετε στο καρδιολόγο σας, ο οποίος θα σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα είναι δυνατόν να κάνει κάποιες τροποποιήσεις στην φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνετε, ή ίσως σας χορηγήσει φάρμακα ενισχυτικά της στύσης.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates