Ποιές τροφές βοηθάνε την καρδιά μου; (Άρθρο)

Αυτές είναι οι τροφές που βοηθάνε στην προστασία της καρδιάς σας.

Αρωματικά Βότανα

Ένας υγιεινός τρόπος για να προσθέσετε γεύση στο φαγητό σας είναι τα αρωματικά βότανα, αντί για αλάτι ή λίπος. 

Μαύρα Φασόλια

Tα ήπια και τρυφερά σε γεύση, μαύρα φασόλια είναι μια θρεπτική και υγιής επιλογή για την καρδιά σας. Το φυλλικό οξύ, τα αντιοξειδωτικά και το μαγνήσιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι ίνες τους βοηθούν στον έλεγχο τόσο της χοληστερόλης όσο και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κόκκινο κρασί και ρεσβερατρόλη

Εάν πίνετε αλκοόλ, λίγο κόκκινο κρασί μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή για την σωστή λειτουργία της καρδίας. Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες, δύο αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να ενισχύσει το HDL, δηλαδή την καλή χοληστερόλη.

Συμβουλή: Το πολύ αλκοόλ βλάπτει την καρδιά. Μην πίνετε περισσότερα από ένα ποτό την ημέρα εάν είστε γυναίκα ή δύο ποτά εάν είστε άνδρας. Είναι προτιμότερο να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή

Σολομός: Σούπερ Τροφή

Ο σολομός ένα κορυφαίο φαγητό για την υγεία της καρδιάς, είναι πλούσιο σε ωμέγα-3. Τα ωμέγα-3 είναι υγιή λίπη που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών διαταραχών και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τα τριγλυκερίδια και να περιορίσουν τη φλεγμονή. Η American Heart Association συνιστά δύο μερίδες σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.

Τόνος για ωμέγα-3

Συχνά φθηνότερος από τον σολομό, ο τόνος έχει επίσης ωμέγα-3. Οι Albacore (λευκός τόνος) έχουν περισσότερα ωμέγα-3 από ότι άλλες ποικιλίες τόνου.  Άλλες πηγές ωμέγα-3 είναι το σκουμπρί, η ρέγγα, οι πέστροφες , οι σαρδέλες και οι αντσούγιες.

Υγιεινή Συμβουλή: Επιλέξτε τον τόνο που συσκευάζεται σε νερό, όχι λάδι, για την καλύτερη λειτουργία της καρδίας.

Ελαιόλαδο

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Όταν το ελαιόλαδο αντικαθιστά κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο), μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα χοληστερόλης. Δοκιμάστε το σε σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά ή με ψωμί.

Συμβουλή για γεύση: Για καλύτερη γεύση, ψάξτε για λάδι παραγμένο σε ελαιοτριβείο ψυχρής εκθλιψής και χρησιμοποιήστε το μέσα σε 6 μήνες.

Καρύδια

Μια μικρή χούφτα καρύδια την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη σας. Μπορεί επίσης να προστατεύσει τις αρτηρίες της καρδιάς σας από φλεγμονή. Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3, υγιή λίπη που ονομάζονται μονοακόρεστα λίπη, φυτικές στερόλες και φυτικές ίνες. Τα οφέλη έρχονται όταν τα καρύδια αντικαθιστούν τα κακά λίπη, όπως αυτά στα πατατάκια και τα μπισκότα.

Αμύγδαλα

Τα κομμένα αμύγδαλα πηγαίνουν πολύ με λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο και επιδόρπια. Έχουν φυτικές στερόλες, φυτικές ίνες και υγιή λίπη. Τα αμύγδαλα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της "κακής" LDL χοληστερόλης. Μια μικρή χούφτα την ημέρα, είναι ένα θρεπτικό snack.

Edamame

Μπορεί να τα έχετε δει ως ορεκτικό σε ένα ασιατικό εστιατόριο. Το Edamame είναι η ιαπωνική λέξη για φασόλια σόγια. Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Ένα φλιτζάνι edamame έχει επίσης 8 γραμμάρια ινών που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία της καρδίας. Για να πάρετε τόσο πολλές ίνες από ψωμί ολικής αλέσεως, θα πρέπει να φάτε περίπου τέσσερις φέτες.

Συμβουλή: Πάρτε κατεψυγμένο edamame, βράστε το, και στη συνέχεια το σερβίρετε ζεστό.

Τοfu

Δοκιμάστε το tofu και θα πάρετε μια μεγάλη μορφή χορτοφαγικής πρωτεΐνης σόγιας με υγιή μέταλλα, φυτικές ίνες και πολυακόρεστα λίπη. Μπορεί να πάρει τη γεύση των μπαχαρικών ή των σαλτσών που χρησιμοποιείτε για να το μαγειρέψετε.

Γλυκοπατάτες

Αντικαταστήστε τις λευκές πατάτες με γλυκές πατάτες. Με τον χαμηλό τους γλυκαιμικό δείκτη, δεν θα προκαλέσουν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Έχουν επίσης ίνες, βιταμίνη Α και λυκοπένιο.

Πορτοκάλια

Τα γλυκά και ζουμερά πορτοκάλια έχουν πηκτίνη ινών που καταπολεμούν τη χοληστερόλη. Έχουν επίσης κάλιο, ο οποίος βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Σε μία μελέτη, 2 φλιτζάνια χυμού την ημέρα ενίσχυσαν την υγεία των αγγείων. Επίσης μείωσε την αρτηριακή πίεση στους άνδρες.

Σέσκουλο

Αυτό το σκούρο πράσινο, φυλλώδες λαχανικό είναι πλούσιο σε κάλιο και μαγνήσιο. Αυτά τα μέταλλα βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Το σέσκουλο έχει επίσης ίνες, βιταμίνη Α, και τα αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.

Κριθάρι

Δοκιμάστε αυτό αντί για το ρύζι. Μπορείτε επίσης να σιγοβράζετε το κριθάρι σε σούπες και κοκκινιστά. Η ίνα σε κριθάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πλιγούρι βρώμης

Ένα ζεστό μπολ με βρώμη σας γεμίζει για ώρες, καταπολεμά τις επιθέσεις στα σνακ και βοηθά στη σταθερή διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου - καθιστώντας το χρήσιμο και για τα άτομα με διαβήτη. Οι ίνες της βρώμης μπορούν να βοηθήσουν την καρδιά σας μειώνοντας την κακή χοληστερόλη (LDL). Τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται από τη χρήση αργής μαγειρεμένης βρώμης.

Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

Όταν σκέφτεστε τις γαλακτοκομικές τροφές, ίσως σκεφτείτε: "Καλό για τα οστά μου!" Αυτά τα τρόφιμα όμως μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το γιαούρτι είναι υψηλό σε ασβέστιο και κάλιο. Για να αυξήσετε πραγματικά το ασβέστιο και να ελαχιστοποιήσετε το λίπος, επιλέξτε ποικιλίες χαμηλών λιπαρών.

Τροφές ενισχυμένες με στερόλες

Μερικές μαργαρίνες, γάλατα σόγιας, γαλακτοκομικά αμύγδαλα και χυμοί πορτοκαλιού περιέχουν στερόλες και στανόλες που καταπολεμούν τη χοληστερόλη. Αυτά τα φυτικά εκχυλίσματα εμποδίζουν το έντερο σας από το να απορροφήσει τη χοληστερόλη. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL κατά 10% χωρίς να επηρεάσουν την καλή χοληστερόλη.

Κεράσια

Γλυκά κεράσια, βύσσινα, αποξηραμένα κεράσια και χυμοί κερασιού - όλα είναι καλά! Όλα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι βοηθούν στην προστασία των αιμοφόρων αγγείων.

Blueberries

Τα blueberries είναι απλά ιδανικά για τη διατροφή. Έχουν ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που βοηθούν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτά τα αντιοξειδωτικά δίνουν στα μούρα το σκούρο μπλε χρώμα τους. Τα blueberries έχουν επίσης ίνες και πολλές ακόμα θρεπτικές ουσίες. Προσθέστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα σε δημητριακά, τηγανίτες ή γιαούρτι.

Be the first to comment

Please check your e-mail for a link to activate your account.

connect

get updates